پربازدیدترین مقالات

بررسی تفاوت بین فولاد زنگ نزن آستنیتی و داپلکس | تجارت فلز

کاربرد و مشخصات ورق استیل 430 | تجارت فلز

تفاوت استیل 420 و 430 | تجارت فلز

کاربرد و مشخصات ورق استیل 316 | تجارت فلز

کاریرد و مشخصات ورق استیل 304 | تجارت فلز
عوامل موثر بر قیمت ورق استیل | تجارت فلز

عوامل موثر بر قیمت ورق استیل
بازار فولاد و مقاطع آن بسیار پیچیده است و چین به عنوان یکی از غولهای تجاری مهم در این صنعت تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت مقاطع فولادی و استنلس استیل دارد. چین حدودا 50 تا 60 درصد از بازار تقاضا و تولید جهانی فولاد را شامل میشود بنابراین یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی و استیل، کشور چین است.
قیمت فولاد زنگ نزن و مقاطع آن مانند ورق استیل ثباتی ندارد و پیشبینی روند افزایشی یا کاهشی بودن قیمت ورق استیل دشوار است. از طرفی دیگر بازار استیل مانند هر کالای دیگری رقابتی بوده و تولید کنندهها سعی دارند محصولی با کیفیت بالا و قیمت مناسب به بازار عرضه کنند و به عبارتی توازن خوب و بهینهای بین قیمت ورق استیل و کیفیت آن ایجاد کنند. بیش از صد نوع فولاد زنگ نزن یا استنلس استیل در گریدها و استانداردهای مختلف تعریف شدهاست که سری 300 و سری 400 رایجترین کاربردها را دارند. از سری 300 در صنایع استراتژیکتر و از سری 400 در صنایع با حساسیت کمتر مانند دکوراسیون استفاده میشود. در زیر برخی از فاکتورهای موثر بر قیمت ورق استیل را ذکر و به اختصار توضیح داده شدهاند:
قیمت مواد اولیه
قیمت ورق استیل مانند هر محصولی وابسته به قیمت مواد اولیهاش است. معمولا فولاد و مقاطع فولادی از بازیافت ضایعات و قراضه آهن تولید میشوند. در تولید ورق استیل نیز از قراضه و سنگ آهن به عنوان پایه اصلی ساخت ورق استفاده میشود که به منظور زنگ نزن شدن آن حداقل 10.5% وزنی کروم به ترکیب شیمیایی آلیاژ آهنی اضافه میشود و به عبارتی اصلیترین عنصر آلیاژی ورق استیل بوده و بر قیمت آن تاثیر میگذارد.
استنلس استیل در واقع آلیاژی از آهن-کربن-کروم است که گریدهای مختلف آن حاوی مقادیر متفاوتی از عناصر آلیاژی مختلف هستند. مثلا استیلهای نگیر یا آستنیتی در ترکیب شیمیایی خود حاوی نیکل به عنوان عنصر آستنیت زا هستند از این رو قیمت جهانی نیکل که عنصری گرانقیمت نیز میباشد بر قیمت ورق استیل 304 و قیمت ورق استیل 316 که جزء رایجترین ورقهای استیل صنعتی آستنیتی هستند تاثیر میگذارد. تقریبا 65 تا 70% از نیکل استخراج شده در دنیا صرف تولید استنلس استیل میشود.
قیمت ورق استیل 316 علاوه بر کروم و نیکل متاثر از قیمت مولیبدن نیز است زیرا مولیبدن به منظور بهبود مقاومت به خوردگی در محیطهای حاوی کلراید و نمکی به ترکیب شیمیایی ورق استیل 316 اضافه شدهاست.
در ترکیب شیمیایی ورق استیل بگیر یا مغناطیسی نیکل و وجود ندارد بنابراین مثلا قیمت استیل 430 که جزء گریدهای بگیر است نسبت به گریدهای نگیر پایینتر بوده و مقرون بصرفهتر است و از آن در کاربردهایی که حساسیت کمتری دارند بیشتر استفاده میشود مانند ساخت کابین یخچال، روکش ماشین ظرفشویی، ساخت هود، معماری داخلی و...
در ادامه با توجه به نیاز و کاربرد ورق استیل، عناصر آلیاژی مختلفی به ترکیب آهن-کربن-کروم اضافه میشود که هر کدام بر قیمت ورق استیل تاثیر میگذارند.
بازار عرضه و تقاضا
مانند هر کالایی قیمت ورق استیل وابسته به بازار عرضه و تقاضا است. هر چه مقدار عرضه پایینتر و تقاضا بالا باشد قیمت ورق استیل نیز افزایش میابد و باید توازنی بین این دو برقرار شود.
طبق یک اصل کلی تقاضا در بازار فولاد سالهاست که به طور پیوسته افزایشی است زیرا مقاطع فولادی و استنلس استیل ویژگیهای منحصر بفردی دارند که روز به روز کاربردشان را در صنایع مختلف گستردهتر میکند. مثلا نسبت استحکام به وزن استیل بالاست و اگر در معرض مواد اسیدی و اکسید کننده قرار بگیرد خورده نمیشود، این ویژگیها برای استفاده در کاربردهای استراتژیک و صنعتی بسیار مفید و حائز اهمیت است. از طرفی دیگر استیل قابلیت بازیافت 100% دارد و چون امروزه محیط زیست و آسیب به آن بسیار مورد توجه است، استفاده از مقاطع استیل در صنایع مختلف بسیار محبوب است زیرا پروسه ساخت و تولید آن آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند.
نوسانات قیمت ارز
نوسانات دلار بر بازار استیل تاثیر مستقیمی میگذارد. انواع ورق استیل چون در ایران تولید نمیشود و کالایی وارداتی است با ارز خریداری شده و در بازار عرضه میشود بنابراین نوسانات ارز بر قیمت ورق استیل تاثیر گذارند. اساسا قیمت ارز بر تمامی صنایع تاثیر میگذارد اما تاثیر آن بر قیمت ورق استیل به دلیل وارداتی بودن آن مضاعف است و با نوسانات ارز قیمت مقاطع استیل نیز تغییر میکند.
هزینههای حمل و نقل
همان طور که در بالا اشاره شد ورق استیل کالایی وارداتی در بازار فولاد و مقاطع فولادی ایران است و هزینههای حمل و نقل آن نسبت به مقاطعی که تولید داخل هستند بالاتر است. روابط سیاسی ایران با تولیدکنندگان استیل و هزینههای حمل و نقل بین المللی مانند FOB، CIF و CRF بر قیمت نهایی ورق استیل تاثیر میگذارند.
فرآیندهای تولید
فرآیند ساخت و تولید ورق بر قیمت نهایی آن تاثیر گذار است. مثلا ورق نورد گرم(Hot Rolled) هزینه کمتری نسبت به ورق نورد سرد(Cold Rolled) برای ساخت نیاز دارد. هرچه فرآیند ساخت ورق استیل پیچیدهتر شود هزینههای ساخت و در ادامه قیمت ورق استیل بیشتر میشود.
فینیش سطح نهایی ورق استیل بر قیمت آن تاثیر میگذارد. هر چه فینیش سطح نیازمند به پردازش بیشتری باشد موجب میشود قیمت ورق استیل بالا رود. مثلا فینیش 2B یا مات پایه ساخت اکثر فینیشهای نهایی مانند ورق استیل براق یا ورق استیل خشدار است بنابراین قیمت ورق 2B نسبت به ورق BA(براق) و خشدار که نیازمند پردازش بیشتری هستند، کمتر است.
هزینههای ساخت و نیروی کار انسانی
از دیگر عوامل تاثیر گذار بر قیمت ورق استیل، نیروی کار انسانی مورد نیاز برای ساخت آن است. هر چه به نیروی متخصصتری نیاز باشد، هزینههای ساخت و تولید افزایش میابد.
در کارخانههای تولید فولاد و مقاطع فولادی از نفت به عنوان انرژی سوخت و تولید استیل استفاده میشود و تقریبا 15% از هزینههای تولید را شامل شده و قیمت نفت بر قیمت نهایی ورق استیل تاثیر میگذارد. از آنجایی که قیمت نفت ثابت نیست نوسانات آن قیمت ورق استیل را تغییر داده و بازار مقاطع فولاد و استیل را بالا و پایین میکند.
ابعاد و ضخامت ورق
ورق استیل در بازار ایران به صورت شیت یا کویل با ابعاد و ضخامتهای مختلف(0.3 تا 50 میلیمتر) عرضه میشود که تفاوت ابعاد و ضخامت منجر به تغییر قیمت ورق استیل میشود. مثلا اگر ضخامت ورق از یک حدی کمتر باشد چون پروسه ساختش پیچیده میشود، قیمت آن بالا میرود در مقابل ضخامتهای بالای ورق نیز چون ماده سازنده بیشتری برای ساختشان مصرف شدهاست، قیمت بالاتری نسبت به ضخامتهای معمولی دارند.
تاثیر صنایع وابسته
صنایعی مانند خودروسازی، ساختمان سازی، صنایع غذایی و... وابسته به استیل و مقاطع فولادی زنگ نزن هستند که پیشرفت یا رکود آنها منجر به تغییر میزان تقاضا در بازار استیل شده و بر قیمت ورق استیل تاثیر میگذارند. مثلا با پیشرفت خودروسازی و افزایش تقاضا مقاطع استیل در بازار منجر به افزایش قیمت ورق استیل میشود.