پربازدیدترین مقالات

بررسی تفاوت بین فولاد زنگ نزن آستنیتی و داپلکس | تجارت فلز

عوامل موثر بر قیمت ورق استیل | تجارت فلز

کاربرد و مشخصات ورق استیل 430 | تجارت فلز

تفاوت استیل 420 و 430 | تجارت فلز

کاربرد و مشخصات ورق استیل 316 | تجارت فلز
عمر مفید ورق گالوانیزه چقدر است؟

عمر مفید ورق گالوانیزه، موضوع مهمی است که تاثیر فراوانی بر ساخت و تولید در صنایع گوناگون دارد. ورقهای گالوانیزه به دلیل خاصیت ضد زنگ بودن، کاربردهای گستردهای در صنایع گوناگون دارند و یکی از متریالهای پرکاربرد در ساخت و تولید به شمار میروند. ورق گالوانیزه با روی اندود کردن ورقهای فولادی و یا آهنی و با انواع روشهای صنعتی پیشرفته انجام میشود. متداولترین و اقتصادیترین روش برای ساخت ورقهای گالوانیزه، روش غوطهوری است.
در این روش ورقهای آهنی را در روی مذاب غوطهور میکنند تا لایههایی از فلز روی با ضخامت مورد نظر، روی ورق تشکیل شود. نتیجه این فرآیند ورق گالوانیزه است که نسبت به زنگ زدگی و پوسیدگی بسیار مقاوم است و استحکام و مقاومت بالایی در محیطهای گوناگون دارد. مزیت این محصول، دوام و بالا رفتن قابل ملاحظه ورقهای فولادی و یا آهنی است.
عمر ورق گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه با توجه به اینکه ضد زنگ هستند و دچار پوسیدگی نمیشوند، کاربرد فراوانی در صنایع گوناگون دارند. با توجه به این خاصیت، انتظار میرود که وسایل تولید شده با این ورقها عمر بسیار بالایی نیز داشته باشند. به طور تقریبی گفته میشود که ورقهای گالوانیزه عمری در حدود 50 سال دارند.
به عبارت دیگر اگر شرایط استفاده و محیط مورد نظر، مطلوب باشد و از رطوبت و دیگر مشکلات محیطی دور بماند، میتوان انتظار داشت که تا 50 سال دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نشده و قابل استفاده باشد.
عمر مفید ورق گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه اما طول عمر مفیدی در حدود 20 تا 30 سال دارند. به عبارت دیگر، بیش از این مقدار، را نمیتوان جزء عمر مفید و یا بهترین کارکرد این ورقها تلقی کرد. اما ورقهای آهنی بدون پوشش گالوانیزه طول عمر بسیار کمتری دارند و فقط بین 10 تا 12 سال با استفاده از رنگ، دوام میآورند.
نوع پوشش گالوانیزه و نیز روش این کار نیز بر روی طول عمر مفید این ورقها موثر است. به همین دلیل نیز قیمت ورقهای گالوانیزه یا ورق سفید، از ورق سیاه گرانتر است.
عوامل مؤثر بر عمر ورق گالوانیزه
عمر ورق گالوانیزه شده در تمام موارد یکسان نیست و به ضخامت لایه آلیاژ روی که بر روی جسم تشکیل میشود، بستگی دارد. هر چه ضخامت این لایه بیشتر باشد، عمر مفید ورق گالوانیزه نیز بالاتر خواهد بود. عواملی که بر روی این ضخامت موثر است، عبارت است از:
· دمای حوضچهای که در آن غوطهوری انجام میشود هر چه بیشتر باشد، ضخامت لایه گالوانیزه افزایش پیدا کرده و لایه آلیاژ روی تشکیل شده بر روی محصول نهایی بیشتر خواهد بود. با این روش عمر ورق آهنی نیز بالاتر خواهد رفت و مدت زمان بیشتری از پوسیدگی و زنگ زدگی در امان خواهد بود.
· مدت زمان غوطهوری در استخر که هر چه بیشتر باشد، ضخامت مواد گالوانیزه تشکیل شده بر روی آن بیشتر شده و در نهایت عمر مفید ورق بالاتر خواهد رفت.
· میزان سرعت خروج از حوضچه که هر چه بیشتر باشد یعنی ورق بیشتر در حوضچه مواد باقی بماند، ضخامت لایه روی اندود گالوانیزه نیز بالاتر رفته و عمر مفید ورق در نهایت بیشتر خواهد بود.
افزایش عمر مفید ورق گالوانیزه
گالوانیزه کردن ورقهای آهنی با روشهای گوناگونی انجام میشود. از مهمترین این روشها می توان موارد زیر را نام برد.
· روش الکترو گالوانیزه: این روش گالوانیزه کردن ورقهای آهنی در مقایسه با روش غوطهوری، روشی سردتر محسوب میشود. در این روش لایه نازکی از مواد گالوانیزه روی آهن قرار گرفته و پوششی کاملا یکدست و صاف بر روی ورق آهنی تشکیل میشود. مزیت این روش این است که چسبندگی پوشش گالوانیزه به سطح آهن و یا ورق آهنی بسیار بالا میرود و در نتیجه عمر محصول نهایی بسیار بالا خواهد بود.
· روش پاشیدن روی: در این روش گالوانیزه کردن ورقهای آهنی، با استفاده از تفنگهای بادی مواد گالوانیزه بر روی ورق آهنی پاشیده میشود. سپس محصول به وسیله شن و یا سنباده، صاف میشود تا هر گونه ناخالصی، آلودگی و یا چربی از روی ورقها پاک شود. در این روش، ضخامت لایه آلیاژ روی در حدود 0.01 میلیمتر است. مشکل این روش این است که با توجه به روش پاشیدن مواد گالوانیزه برای حفرهها، تورفتگیها، گوشهها و لبهها ممکن است به خوبی عمل نکند.
· روش غوطهور کردن در روی مذاب: در این روش، ورق آهنی و یا هر جسم آهنی دیگر در استخری از روی مذاب در دما و زمان مشخص غوطهور میشود تا لایهای از آلیاژ روی، تمام سطح ورق را با ضخامتی مشخص بپوشاند. تشکیل شدن لایهای از مواد گالوانیزه بر روی ورق آهنی، از پوسیدگی و زنگ زدن آن در محیطهای گوناگون جلوگیری خواهد کرد و عمر مفید ورق گالوانیزه را به میزان قابل توجهی بالا خواهد برد.
روش غوطهوری متداولترین، سادهترین و پرکاربردترین روش برای گالوانیزه کردن ورقهای آهنی است که طول عمر مفید بالایی نیز دارد. استفاده از این روش مزیتهای زیادی دارد. از جمله مزیتهای این روش این است که انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و گستره وسیعی از اجسام تا ورقها را میتوان با استفاده از آن روی اندود کرد.
حتی میتوان با استفاده از این روش، اجسامی مانند پیچ و مهره تا ریل و تانک و برج انتقال را گالوانیزه کرد. مزیت دیگر این روش، پوشش کامل گالوانیزه بر روی تمام قسمتهای اشیا است. پوشش گالوانیزه با این روش روی درزها، لبهها و تورفتگیها را به طور کامل میپوشاند و یک پوشش کامل از مواد گالوانیزه بر روی اجسام ایجاد خواهد کرد.
سخن آخر
مواد و محصولات تولید شده از ورقهای آهنی و فولادی با وجود استحکام بالا، ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض اکسیژن و یا قرار گرفتن در محیطهایی با رطوبت بالا، دچار زنگ زدگی و پوسیدگی شوند. برای حل این مشکل در صنعت، ورقهای فولادی و آهنی را گالوانیزه میکنند. پرکاربردترین و اقتصادیترین روش گالوانیزه کردن، استفاده از روش غوطهوری است که یک لایه از آلیاژ روی بر روی ورق آهنی ایجاد میکند که عمر مفید ورق گالوانیزه را تا حدود 20 تا 30 سال بالا میبرد. هر چه ضخامت این لایه گالوانیزه بیشتر باشد، عمر مفید محصولات نیز بالاتر خواهد رفت. برای بالا بردن این ضخامت معمولا از افزایش دما، افزایش زمان غوطهوری و نیز میزان سرعت خروج از استخر استفاده میشود.